Náročnost: snadné
Čas: 1,5 hodiny
Počet porcí: 800 – 900 ml
1.
2.
3.
4.
5.
6.
1. Připravte si zeleninu. Hezky ji omyjte a očistěte. Papriky rozkrojte na půlky nebo ne moc malé kousky a vyndejte semínka, cuketu přepůlte nebo nakrájejte na kolečka.
2. Do pekáčku vložte pokrájenou cuketu, lilek nechte klidně vcelku nebo jej také rozkrojte napůl.
3. Navrch přidejte papriky. Vše dejte do pekáčku, lehce zacákněte olejem a pečte při 200°C cca 40 – 60 minut, dokud papriky nebudou mít černé puchýřky. Péct lze také v horkovzdušné fritéze na 200°C 15 – 20 minut. K snazšímu loupání paprik dopomůže také to, když zeleninu po upečení přikryjete potravinovou fólií či sáčkem, stačí i jen chvilka, asi 10 minut.
4. Po upečení pekáček se zeleninou na chvíli přikryjte fólií nebo sáčkem. Poté z paprik sloupněte slupku, lépe půjdou ještě trochu teplé. Cuketu nakrájejte se slupkou, pokud ji máte jen rozpůlenou a z lilku vydlabejte vnitřek.
5. Takto připravenou zeleninu i s vypečenou šťávou a stroužky česneku vložte do mixéru, přidejte ocet, uzenou papriku a vše rozmixujte, nakonec dochuťte solí a pepřem.
6. Hotový ajvar dejte do sklenic a vršek zalijte olejem, který vše zakonzervuje a ajvar tak vydrží déle. Skladujte jej v lednici nebo Ajvar můžete klasicky zavařit a skladovat i mimo lednici (ne na přímém slunci a v teple).
Tip: Při ukládání do skleniček věnujte pozornost tomu, ať jsou čisté, vysterilované a suché. Sterilovat je můžete například v troubě, kdy skleničky umístíte na plech s vodou a pár minut takto „pečete“.