Hlavní ingrediencí, která tomuhle dortu dává barvu, je špenát. Použijte ho čerstvý (ale teoreticky můžete použít i mražený sekaný). Baby špenát udělá světlejší a méně intenzivnější odstín než klasický špenát. Na fotkách je dort z klasického čerstvého špenátu. Před rozmixováním lístky špenátu otrhejte od stopek.
Krém se v tureckých dezertech obvykle dělá podobný pudinkovému nebo francouzskému žloutkovému, z mléka a škrobu/mouky. Já do něj přidala jeden žloutek, který dodá více krémovosti, hebkosti i barvy. Pro zachování autenticity jsem dala jen jeden, ale klidně jich může být i víc (max. 3 - 4).
Do dortu se případně hodí i smetanový krém z mascarpone. Krém se zpevní škrobem/moukou, ale pro jistotu můžete do již hotového krému přidat želatinu. Prodává se přímo želatina k použití za studena do smetanových krémů. Na toto množství krému stačí 20 g želatinového prášku rozmíchaného v 50 ml teplé vody. Ingredience jsou na velikost formy 18 – 20 cm.
• 250 g čerstvého špenátu,
• 100 ml mléka,
• 50 ml oleje,
• 125 g cukru,
• 1 lžíce vanilkového cukru,
• 2 lžičky vanilkového extraktu,
• 3 vejce,
• kůra z poloviny chemicky neošetřeného citronu,
• 260 - 270 g hladké mouky,
• 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů,
• špetka soli.
• 500 ml plnotučného mléka,
• 80 g hladké mouky, škrobu nebo vanilkového pudinku (my jsme použili 1 pudink + 40 g mouky),
• 1 žloutek z většího vejce,
• 125 g cukru,
• 1/2 vanilkového lusku,
• jahodová marmeláda nebo pyré,
• 300 g čerstvých jahod,
• 200 ml smetany ke šlehání (min. 33%) příp. želatina k použití za studena 1 balení.
*Jahodové pyré vytvoříte z 200 g jahod (mražených nebo čerstvých). Rozvařte je s 50 ml vody a cukrem. Poté rozmixujte na pyré.
• čokoládová vajíčka různých barev,
• různé druhy ovoce – maliny, jahody, ostružiny nebo granátové jablíčko,
• květiny jako macešky, sedmikrásky a podobně.
1. Nejprve si připravte korpus. Špenátové lístky bez stonků rozmixujte společně s mlékem i olejem na pyré.
2. Vejce s cukrem vyšlehejte do nadýchané pěny, přidejte i vanilkový extrakt a kůru z citronu.
3. Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli a vmíchejte k tekuté směsi.
4. Troubu předehřejte na 175-180°C. Na dno dortové formy dejte pečící papír, přicvakněte obvodový kruh, ten uvnitř potřete máslem a na máslo přilepte pruhy pečícího papíru.
5. Do formy nalijte těsto a dejte péct na 30-40 min (špejlí zkuste, zda je korpus upečený).
6. Z vychladlého korpusu seřízněte vršek a rozdrobte jej na maličké drobečky – ty si uschovejte na posypání. Korpus vprostřed prořízněte.
7. Základ na krém si připravte ideálně den předem. Do kastrůlku dejte všechny ingredience na krém a důkladně metličkou promíchejte.
8. Za stálého míchání vařte na mírném stupni až do zhoustnutí.
9. Poté ihned přikryjte potravinovou fólií (položte ji přímo na krém), tím se na povrchu neutvoří škraloup.
10. Krém nechte zchladnout a do druhého dne nechte v lednici.
11. Dokončete krém. Smetanu ušlehejte do polotuha a po částech zašlehejte vychlazený uvařený krém. Můžete přidat jemně mletý cukr.
12. Spodní plát prokrojeného korpusu natřete jahodovým pyré/marmeládou a poté krémem. Nejlépe to jde tak, že po obvodu nanesete sáčkem krém a poté jej nanesete uprostřed.
13. Na krém rozložte plátky jahod, položte druhý plát korpusu a opět natřete marmeládou/pyré a krémem.
14. Krém natřete i po celém obvodu dortu a než zaschne, celý jej posypte připravenými drobečky korpusu.
Finále: Dort podle libosti ozdobte vajíčky, květinami, lístečky nebo ovocem. Nechte ho pak ztuhnout alespoň pár hodin v lednici.