Objevte postele Bonami Selection | Vyberte si tu svou →
300 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Základní vybavení (první) kuchyně? Tyto nezbytnosti nesmí chybět

Zařizování kuchyně je výzva. Zvlášť, pokud jde o tu úplně první. Pánve, hrnce, mísy a všelijaké vychytávky… Není divu, že v hlavě nejistého začátečníka snadno zavládne pořádný zmatek. Abyste však neplýtvali časem a penězi na zbytečnosti, připravili jsme pro vás seznam položek, které by neměly ve výbavě kuchyně chybět.

A pokud v sobě nakonec objevíte nadšení pro složitější kulinářské úpravy, můžete s přibývajícími zkušenostmi rozšiřovat i váš gastronomický arzenál.

Pánvičky a hrnce

Součástí kuchyňské výbavy by měla být alespoň jednoduchá sestava hrnců a pánvičky. Do začátku postačí alespoň jeden větší hrnec, kastrol a rendlík. Sáhněte zatím po dvou kouscích o objemu zhruba 2,5 až 3 litry. Rendlík stačí menší.

Nezbytným pomocníkem bude rozhodně i kvalitní pánev o průměru 24 - 26 centimetrů. Vhodnější je spíše hlubší, na které připravíte palačinky i asijské pokrmy pro zhruba čtyři strávníky. Materiál nádobí vybírejte s ohledem na typ varné desky. A nezapomeňte ani na pokličky.

Bonami tip:
Pokud chcete uspořit čas, není od věci zvážit pořízení papiňáku. Vaření je rychlejší a tudíž i ekonomicky výhodnější.

Nože a prkénka

Ačkoliv profesionálové asi nikdy nebudou mít nožů dost, v základním vybavení kuchyně si bohatě vystačíte se čtyřmi–⁠ univerzálním, kuchařským např. typu Santoku, loupacím a na pečivo. Nezapomeňte ani na ocílku.

A prkénka? Ty využijete tři - na pečivo, na maso, na ovoce a zeleninu. Zatímco na dřevěné odložíte horké hrnce a lze na něm i servírovat občerstvení, plastové je zase snazší na údržbu, navíc nenačichne aromatickými potravinami. Ideální je proto kombinace obou.

Základní spotřebiče

V žádné domácnosti se také neztratí rychlovarná konvice. Kromě času na ní oceníte i další výhodu - neochudí vás o plotýnku. To oceníte tehdy, pokud musíte mít několik hrnců na plotně naráz. Při přípravě dezertů se zase neobejdete bez váhy a mixéru - klasického, nebo tyčového.

Neobejde-li se vaše snídaně či večeře bez zapečeného toustu nebo křupavého pečiva, bude topinkovač věrným společníkem. Pokud si topinku dopřejte výjimečně, vystačíte si s kvalitní pánví.

Misky

Sadu několika misek různých velikostí rozhodně užijete. V malém bytě oceníte stohovatelné v několika různých velikostech, které do sebe zapadnou a ušetří místo. Plastové jsou lehčí, nerezové však spíše využijete i pro servírování. Velikosti volte tak, abyste alespoň jednu větší misku mohli použít pro míchání těsta i salátů, menší pak na servírování pochutin a dipů.

Pekáč nebo plech

Pokud jste hrdými majiteli trouby, neváhejte ji využít na přípravu rychlých a snadných receptů. Do základní kuchyňské výbavy proto zařaďte i zapékací mísu, pekáč nebo hlubší plech. S několika surovinami totiž připravíte do půl hodiny parádní oběd či večeři.

Kuchyňské pomůcky

Manipulace s potravinami si žádá své. Proto přidejte do kuchyňské výbavy několik vařeček, stěrek a obraceček. Váleček a vál také využijete. Pokud chcete ušetřit místo, je praktičtější silikonový, který můžete srolovat.

Nezbytné maličkosti

A nakonec drobné, avšak velmi potřebné, maličkosti. Do svého startovního balíčku přihoďte vývrtku, otvírák na konzervy, cedník, sítka na čaj a cukrování, paličku na maso, kráječ na vajíčka a čtyřhranné struhadlo, které je univerzálnější. A máte celkem slušný základ pro vaše kulinářské pokusy.

Časté otázky

Co bych měl(a) mít ve své první kuchyni?

Základem je vybavení pro vaření, pečení, krájení a skladování. Doporučujeme mít hrnce, pánve, základní nože, prkénko, misky, měřící nástroje a náčiní na vaření. Kompletní seznam najdete v našem článku.

Musím si koupit všechno najednou?

Nemusíte. Můžete začít se základním vybavením, jako je hrnec, pánev, nůž a prkénko, a postupně přidávat další položky podle potřeby.

Jaké typy hrnců a pánví jsou nejlepší pro začátečníky?

Doporučujeme univerzální nerezové hrnce a pánve s nepřilnavým (nejlépe kereamickým) povrchem. Tyto materiály jsou snadné na údržbu a ideální pro každodenní vaření.

Jaké jsou tipy pro efektivní organizaci malé kuchyně?

Využijte každý centimetr prostoru. Pořiďte si organizéry na náčiní, závěsné systémy na nádobí nebo magnetické držáky na nože. Skladovací boxy a košíky vám pomohou udržet pořádek. Zde najdete 16 tipů, jak uspořádat a vybavit malou kuchyni.

Co bych měl(a) zvážit při nákupu kuchyňských spotřebičů?

Přednost dejte spotřebičům, které opravdu budete používat. Pro začátek si vystačíte s rychlovarnou konvicí a mixérem.