Objevte postele Bonami Selection | Vyberte si tu svou →
300 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Bleskový a nesmírně jednoduchý jablečný koláč se skořicí a ořechy

Nejsladší vzpomínka na dětství je vůně pečených jablek se skořicí. Kombinace jablek, skořice a vlašských oříšků je neskutečná, ale nemusí být pouze v jablečném štrúdlu. Tento bleskový podzimní koláč si určitě zamilujete.

Co na koláč budete potřebovat?

  • 70 g másla pokojové teploty
  • 70 g jemného třtinového cukru
  • 1 vejce také pokojové teploty
  • 250 g jablek (oloupaných, zbavených jádřinců a rozpůlených)
  • 130 g hladké mouky - třeba špaldovou
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • 60 ml plnotučného mléka
  • několik kapek vanilkového extraktu
  • 50 g nasekaných vlašských oříšků
  • 2 lžíce třtinového cukru

Na posypání a ozdobení

  • 100 g zakysané smetany
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1 lžíce třtinového cukru
Nezapomeňte na máslo a polohrubou mouku, kterými vymažete a vysypete formu.

Jak postupovat při přípravě koláče z jablek?

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte formu o velikosti asi 15 – 20 cm. Dno i boky vyložte pečicím papírem.
  2. Do mísy dejte máslo s cukrem a šlehejte minimálně tři minuty, dokud nezesvětlá. Mně se osvědčilo, když jsem si třtinový cukr rozemlela, lépe se pak s máslem vyšlehá. Poté přidejte vejce a šlehejte tak dlouho, dokud není vejce dokonale zašlehané.
  3. Jablka si rozkrojte na poloviny. Půlku jablka si dejte stranou (nakrájejte na tenké plátky) a zbylá jablka nastrouhejte nahrubo.
  4. Do nové mísy si prosejte mouku, kypřicí prášek, skořici a sůl. Vše dobře promíchejte.
  5. Teď už do vyšlehaného másla s cukrem a vejcem na střídačku přidávejte sypké ingredience a mléko. Nakonec už jen pomocí stěrky zapracujte semínka z vanilkového lusku a nastrouhaná jablka.
  6. Těsto nalijte do dortové formy. Nahoru vyskládejte plátky z poloviny jablka, posypejte nasekanými vlašskými ořechy, polijte javorovým sirupem a posypejte třtinovým cukrem.
  7. Pečte 30 – 40 minut na 170 stupňů, dokud není krásně zlatý. Ještě otestujte pomocí špejle, zda je dokonale upečený.
Dokřupava upečený jablečný koláč provoní vaši kuchyň skořicí.

Dokřupava upečený jablečný koláč provoní vaši kuchyň skořicí.

Časté otázky

Jaké ovoce použít místo jablek?

Vyzkoušejte třeba hrušky, švestky nebo jiné peckoviny. Výborná kombinace jsou třeba švestky s mákem.

Jaká je optimální teplota pro pečení sladkých koláčů?

Optimální teplota pro pečení sladkých koláčů je obvykle mezi 160 °C a 180 °C. Tato teplota je ideální pro zajištění, že těsto na koláč bude křehké a náplň se dokonale upeče, aniž by se koláč spálil. U složitějších receptů nebo větších koláčů se může teplota lehce lišit, proto je důležité sledovat pokyny v konkrétním receptu.

Jak poznám, že je koláč správně upečený?

Koláč je upečený, když má zlatohnědou kůrku a náplň jemně bublá. U pevnějších náplní můžete použít test špejlí – pokud ji vytáhnete čistou, je koláč hotový. Náplň by měla po vychladnutí držet tvar.