1. Dejte vařit vodu. Jakmile je vroucí, pokládejte postupně vajíčka na lžíci a opatrně je vkládejte do vody. Vejce vařte zhruba 10 minut. Slijte vodu, vejce nechte vychladnout a poté oloupejte.
2. Vychladlá vajíčka překrojte napůl, žloutek přendejte do misky a bílky odložte stranou.
3. Žloutky s máslem vyšlehejte. Poté přidejte majonézu, tvaroh, hořčici, citrónovou šťávu, sůl a pepř a promíchejte.
4. Cibuli a bílky nakrájejte najemno a zamíchejte do pomazánky. Podle chuti dosolte.
5. Podávejte s čerstvým pečivem a ozdobte pažitkou, klíčky či plátky ředkviček.
Rozmělněte žloutky, přidejte riccotu, hořčici a dle chuti osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte pokrájené bílky a pažitku.
Rozmačkejte avokádo. Přidejte k němu pokrájená vejce, najemno nasekané lístky bazalky, limetkovou šťávu, sůl a pepř. Promíchejte. Podávejte na opečeném toustovém chlebu a posypte opraženými semínky.
Sýr smíchejte s pokrajenou řepou, přidejte hořčici a pokrájená vejce. Promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Podávejte na kváskovém chlebu a posypte čerstvou řeřichou.
Fotografie: Kateřina Jašek