Máte rádi tradiční chlebíčky se šunkou nebo spíš neobvyklé pomazánky?
Tip: Do salátu můžete přidat i čerstvou cibuli, ale takový salát je nutné spotřebovat co nejdříve, protože cibule v něm kvasí. Bez cibule vydrží v lednici asi 5 dní.
Klasické chlebíčky s bramborovým salátem ozdobené okurkou a paprikou.
Pomazánka z červené řepy je chutná, snadná a přitom i levná.
Domácí roastbeef
Vychutnejte si chlebíčky s domácím roastbeefem.
Vyzkoušejte i méně tradiční kombinace, třeba s ovocem.
Co třeba chlebíčky s rajčaty a mozzarelou?
Chlebíčky v kombinaci plísňového sýru s ořechy.
I z jedné pomazánky uděláte několik druhů chlebíčků, stačí jen použít jiné chutě zeleniny, bylinek a ovoce.
Chlebíčky nazdobené různými pomazánkami, salámy a sýry jsou perfektní nejen na silvestrovskou oslavu.
Chlebíčky na stůl servírujte po částech a postupně doplňujte čerstvými z lednice.
Chlebíčky jsou český unikát, který před více než 100 lety vymyslel lahůdkář Jan Paukert, když v roce 1916 založil v Praze se svou ženou Štěpánkou luxusní lahůdkářství. Inspiroval jej k tomu přítel, český umělec Jan Skramlík, neb obložený chléb na něj byl moc velký, jednohubka moc malá a tak Paukert přišel s chlebíčkem, jaký už známe i my.
V té době byly chlebíčky laskominou pro českou smetánku a ten slavnostní punc vznešenosti si udržely dodnes. Za největší lahůdku tehdy patřil chlebíček s roastbeefem, který se mezi nejoblíbenější řadí i v dnešní době. Velmi oblíbený byl také chlebíček se salátem, šunkou a suchým salámem.
Pověstným milovníkem Paukertových chlebíčků byl především komik Vlasta Burian, ale milovala je i třeba Ema Destinová, Jaroslav Seifert nebo T. G. Masaryk. Dnes existuje už nespočet druhů chlebíčků, ale ta klasika s roastbeefem nebo salátem a šunkou i po více než 100 letech stále patří mezi nejoblíbenější.