Objevte postele Bonami Selection | Vyberte si tu svou →
300 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

3 tipy na nepečené vánoční cukroví: Klasický, bezlepkový i veganský recept

Pojďte si s námi připravit vánoční cukroví. Vyzkoušeli jsme pro vás tři varianty receptů na nepečené vánoční kuličky a máme pro vás taky nápady, v čem je obalit.

Nepečené vánoční cukroví bez lepku

Ingredience

  • balení kondenzovaného mléka
  • hrnek kokosu
  • 2 lžíce rozpuštěného másla

    Postup

    1. Trochu kokosu nechte stranou a z ostatních ingrediencí smíchejte těsto.
    2. Těsto dejte vychladit do lednice.
    3. Tvarujte stejné kuličky a obalte je v kokosu. Dovnitř můžete ukrýt oříšek nebo pistácii.

Veganské nepečené cukroví

Ingredience

  • 1 hrnek vypeckovaných datlí
  • 1 hrnek oříšků
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • špetka skořice

    Postup

    1. Datle si předem namočte v horké vodě, ideálně alespoň na dvě hodiny. Záleží, jak jsou tuhé.
    2. Jakmile změknou, vhoďte je spolu s ostatními ingrediencemi do mixéru, abyste vytvořili těsto.
    3. Z něj vytvarujte kuličky a obalte je v kokosu, kakau nebo oříšcích.

Rumové nepečené cukroví

Ingredience

  • 200 g másla
  • 250 g dětských piškotů
  • 100 g moučkového cukru
  • hnědý rum podle chuti
  • 100 g kakaa
  • 50 g kokosu na obalení

    Postup

    1. Nastrouhejte nebo v mixéru rozdrťte piškoty a do nich přidejte změklé máslo, kakao, cukr a rum.
    2. Vše důkladně smíchejte, aby vzniklo hladké těsto. Těsto nechte vychladit.
    3. Tvarujte kuličky a obalujte je v kokosu.
Tip: Pokud chcete mít kuličky stejně velké, zvažte jednotlivé kousky těsta na váze.

Tipy, v čem obalit a jak nazdobit nepečené vánoční cukroví

Vyzkoušejte i další možnosti, jak získat jiný vzhled nepečeného cukroví.

  • Použijte přírodní potravinářská barviva. Obarvěte kokos podle svého vkusu na různé barvy (růžová, modrá, zelená). Může to být třeba kurukuma, matcha, šťáva z červené řepy nebo borůvek.
  • Nádherně vypadají zelené strouhané pistácie.
  • Namelte lyofilizované ovoce – třeba jahody nebo maliny mají výraznou barvu. A navíc i skvělou chuť.
  • Přidejte mák, který má modrošedou barvu a dodá zajímavou texturu.
  • V případě datlového základu se hodí sezamová semínka.
  • Pořiďte si různé cukrové posypky.
  • Nastrouhejte čokoládu – mléčnou, hořkou i bílou pro různé odstíny.
  • Obalte kuličky v rozpuštěné čokoládě. Získáte jiný vzhled i plnější chuť. Třeba v kombinaci s kokosem je čokoláda dokonalá.