Ještě než začnete vybírat balkonový gril, ujistěte se, zda je grilování na balkoně ve vašem domě povolené. Pokud je v domovním řádu zakázané, nezbývá nic jiného, než se spokojit s přenosným grilem, který lehce sbalíte a přenesete na některé veřejné piknikové místo umožňující i grilování.
Na klasický gril rovnou zapomeňte. Přeci jen poletující žhavé uhlíky nejsou to pravé pro malé prostory a dobré sousedské vztahy. Místo toho se poohlédněte po bezkouřovém či elektrickém grilu na balkon. Nejenže se vyhnete dýmu, ale i nepříjemnému zápachu.
Gril vybírejte i podle velikosti balkonu. Mělo by zbýt trochu prostoru pro přípravu i podávání jídla. Tomu přizpůsobte i venkovní nábytek.
Zkuste si balkon načrtnout na papír nebo pomocí lepicí pásky vyzkoušejte, zda bude rozmístění nábytku a grilu pohodlné a snadno přístupné.
U bezkouřového grilu na balkon sice používáte dřevěné uhlí, ale díky inovativní technologii nevzniká žádný dým, zápach, ani škodlivé látky.
Na balkon je vhodný i plynový gril. Snadno se ovládá a grilování se podobá pečení v troubě. Stačí jen otočit knoflík a docílíte požadované teploty. Navíc tak snížíte riziko připálení.
U některých modelů si můžete připravit maso i tzv. nepřímým grilováním, zauzením či využít pomalé grilování.
Na balkon vám zpravidla bude stačit menší gril s jedním až dvěma hořáky.
Elektrický gril stačí zapojit do zásuvky a můžete na něm připravit maso podobně jako na běžném grilu. A navíc se snadno ovládá.
Šetříte-li každým centimetrem, sáhněte po stolním elektrickém grilu. Nejenže tak vyřešíte grilování na balkoně v paneláku, ale využijete jej celoročně i doma. Kromě toho u některých grilů můžete měnit desky – od kovových, kamenných až po nepřilnavé.
U elektrického grilu ale zabraňte kontaktu s vodou.