podle Diany Oany (@cantboilanegg)
Sezona grilování na zahradě či terase právě začala. Teplé počasí nás tak přímo vybízí k tomu, abychom si vzali přenosný gril a odpočinuli si na pikniku v přírodě a dopřáli si pořádný smyslový zážitek.
Připravte si proto podle foodblogerky Diany Oany (@cantboilanegg) tři geniální recepty, na kterých si pochutnají vegetariáni i milovníci masa.
Na gril jsou ideální masové tyčinky z mletého masa, které si můžete připravit podle níže uvedených kroků.
Suroviny:
• 300 g mletého skopového nebo vepřového masa (tučnější bude šťavnatější)
• 300 g mletého hovězího masa
• 150 ml hovězího vývaru
• 3-4 stroužky česneku
• koření: lžička soli ½ lžičky černého pepře, ½ lžičky papriky, ½ lžičky papriky, ½ lžičky mletého nového koření, ½ lžičky jedlé sody
• 50 ml sycené minerální vody
• špejle
Návod na přípravu:
1. Na přípravu hovězího vývaru použijte hovězí kosti, které uvaříte na mírném ohni ve vodě s velmi malým množstvím soli. Tlakový hrnec nebo multicooker odvede veškerou práci za ještě kratší dobu.
2. Česnek nasekejte nadrobno a smíchejte se zcela vychladlým hovězím vývarem.
3. Oba druhy mletého masa smíchejte, přidejte koření a hněťte ručně nebo kuchyňským robotem, přičemž postupně přilévejte vývar z hovězích kostí. Mleté maso intenzivně hněteme 12-15 minut.
4. Ke konci hnětení přidejte minerální vodu a snižte rychlost hnětení.
5. Směs dejte do mísy, zakryjte je potravinářskou fólií a nechte maso marinovat 12 hodin nebo přes noc v lednici.
6. Po marinování vytvarujte maličké tyčinky válcovitého tvaru o průměru asi 3 cm a délce 10-12 cm.
7. Do každé zapíchněte podélně špejli.
8. Masové tyčky vložte na rozpálený gril, vyhněte se ale přímému plameni. Maso opékejte 2-3 minuty z každé strany, otáčejte je grilovacími kleštěmi. Musí mít kulatou kůrku a šťavnatý, elastický vnitřek.
9. Tyčinky podávejte horké, s chlebem a hořčicí.
Další recept, který na zahradní party nesmí chybět, jsou tradiční kuřecí špízy se zeleninou a klobásou.
Suroviny:
• 300 g syrových uzených klobás
• 300 g kuřecích prsou
• zelenina (paprika, cibule, cuketa)
• na marinádu: 30 ml olivového oleje, 3 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy, 3 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce smetany z balzamikového octa, 1 lžíce worchesterské omáčky, 1 lžíce hnědého cukru, 3 stroužky česneku, 1 lžička soli, ½ lžičky pepře
Návod na přípravu:
1. Všechny ingredience na marinádu smíchejte ve velké míse.
2. Kuřecí prsa nakrájejte na prkénku na 3-4 cm kostky a vložte je do mísy s předem připravenou omáčkou.
3. Pro šťavnatá a křehká kuřecí prsa nechte kousky kuřete 30 minut marinovat v lednici.
4. Klobásy, zeleninu nakrájejte na 2 cm silné plátky.
5. Špejlí střídavě napichujte kousky zeleniny, kuřecího masa a klobásy.
6. Na rozpáleném grilu opékejte špízy tak, že pomocí grilovacích kleští otáčíte každou stranu, dokud maso nezhnědne.
Nesmí samozřejmě chybět ani pokrm pro vegetariány. Vyzkoušejte proto recept na žampiony plněné sýrem a koprem.
Suroviny:
• 12-15 žampionů
• 200g ovčího sýra
• 1 vejce
• několik snítek kopru
• čerstvě mletý pepř
Návod na přípravu:
1. Houby umyjte a očistěte.
2. Rozklepněte vejce, přidejte ovčí sýr a míchejte, dokud náplň nebude hladká.
3. Čerstvý kopr nasekejte a zapracujte do směsi vajec a sýra. Vzhledem k tomu, že sýr je dostatečně slaný, není nutné směs solit.
4. Každou houbu naplňte směsí vajec a sýra. Posypejte čerstvě mletým pepřem.
5. Žampiony grilujte na rozpáleném grilu 12–15 minut do zlatohněda.
6. Ihned podávejte. Nejlépe chutnají se sklenkou kvalitního vína.