Mátový, meduňkový a levandulový sirup: Připravte si je na drinky a limonády
Bylinkové sirupy jsou výborné na dochucení různých koktejlů, ale oceníte je v létě i jako svěží limonády. Připravte si je: Pochutnáte si na nich a taky ušetříte.
1 hrnek čerstvých mátových listů (nebo 1/2 hrnku sušených)
1 lžíce čerstvé citronové šťávy
Postup:
Vodu a cukr přiveďte k varu, dokud se cukr nerozpustí.
Přidejte mátové listy a citronovou šťávu, poté nechte směs zlehka vařit 10 minut.
Odstavte z ohně a nechte směs vychladnout, poté přeceďte přes jemné sítko nebo plátno a nalijte do čisté sklenice. Uchovávejte v lednici.
Jak mátový sirup využít?
Limonády: Přidejte do domácích limonád pro osvěžující chuť.
Koktejly: Skvělý do mojita, mátového julepu nebo jiných letních koktejlů.
Čaje: Přidejte do ledových nebo horkých čajů pro extra mátový nádech.
Dezerty: Přidejte sirup do směsi na domácí zmrzlinu nebo sorbet. Použijte jako sladidlo a aromatizér do ovocných salátů. Přidejte do bílého jogurtu nebo tvarohu pro osvěžující chuť.
Snídaně: Polijte sirupem palačinky nebo vafle místo tradičního sirupu. Použijte jako sladidlo do ovesné kaše nebo müsli.
Pečení: Přidejte do těsta nebo použijte jako sirup na polití hotových dortů a koláčů.
Další alternativy mátového sirupu
Citronová nebo limetková kůra: Přidá svěží, citrusový nádech.
Pomerančová kůra: Přidá sladší citrusovou chuť.
Bylinky: Bazalka přidá mírně kořenitou chuť. Tymián dodá sirupu zemitý a aromatický podtón, rozmarýn zase jemně pryskyřičnou chuť.