Bonami Days až -50 % | Ulovte svou slevu →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Recept na velikonoční perníčky a perfektní bílkovou polevu

Přemýšlíte, čím na svátky jara pohostit koledníky? Třeba roztomilými velikonočními perníčky. Navíc je stačí upéct několik dní předem, podle receptu foodblogerky Kateřiny Jašek totiž budou měkké hned.

Hlavu si nemusíte lámat ani s jejich dekorováním. Díky našim tipům na bílkovou polevu i zdobení to bude hračka.

Suroviny na velikonoční perníčky

  • 500 g hladké mouky
  • 130 g moučkového cukru prosátého
  • 130 g změklého másla
  • 115 g medu
  • 8 g kypřícího prášku bez fosfátů
  • 3 kávové lžičky opravdu kvalitního perníkového koření
  • 2 vejce pokojové teploty
  • 1 polévková lžíce holandského kakaa
  • 1/2 kávové lžičky jedlé sody

Suroviny na bílkovou polevu

  • 1 bílek
  • 160 g prosátého moučkového cukru
  • 5 kapek citronové šťávy

Postup

1. Všechny ingredience na velikonoční perníčky dejte do mísy od kuchyňského robotu, použijte nástavec typu K a nechte zpracovat cca 10 minut těsto.

2. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie či voskovaného ubrousku a dejte alespoň na 2 hodiny, ale nejlépe přes noc vychladit do lednice.

3. Po této době, vytáhněte těsto, nechte jej trochu povolit cca 20 minut a na pomoučené ploše jej válečkem rozválejte na tloušťku cca 5 mm.

4. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Použijte horní a spodní ohřev s horkovzduchem.

5. Nyní velikonočními vykrajovátky obtiskujte do těsta požadované tvary. Pokud si nejste jistí ve zdobení, nejsnazším tvarem budou vajíčka.

6. Vykrojené perníčky přemístěte na plech s pečícím papírem a dejte je péct na 8 - 10 minut. Dávejte v průběhu pečení pozor, ať se nepřipálí!

7. Hotové velikonoční perníčky nechte vychladnout a přemístěte je na mřížku a nechte vychladnout. Zdobte nejlépe druhý den.

8. Připravte si polevu. Nejprve cukr důkladně prosejte, aby se v polevě netvořily hrudky a neucpávala se ve zdobičce.

9. Vařečkou utřete utřete v míse cukr, citronovou šťávu a bílek tak, abyste dosáhli jemné konzistence.

10. Cukrářský sáček vložte do vysoké sklenice, kraje ohrňte přes hranu skleničky a naplňte polevou. Libovolně ozdobte.

Bonami tipy pro perfektní bílkovou polevu na zdobení velikonočních perníčků

  • Bílky by před smícháním s cukrem měly mít pokojovou teplotu. Dopřejte jim tedy nějaký čas na kuchyňské lince.
  • Cukr do polevy používejte zásadně extra jemný. Nebude tvořit hrudky.
  • Sněhově bílou barvu polevy zaručí přidání pár kapek citronové šťávy, kterou procedíte vždy přes sítko.
  • Nesnažte se usnadnit si práci při míchání polevy robotem. Jen ručním míchání se vyhnete nahnání vzduchu, kvůli kterému by se pak poleva drolila.
  • Správná hustota polevy je taková, pokud se po vyndání metličky tvoří špička. V žádném případě by se poleva neměla roztékat.
  • Pro zachování správné konzistence a barvy by poleva neměla přijít do styku s kovovým předmětem.
  • Protože má poleva tendenci houstnout, pracujte s ní rychle. Dávkujte ji do sáčku po menších částech. Nepoužívanou polevu odložte do lednice.
  • Aby poleva v misce neztvrdla, přikryjte ji vlhkou utěrkou.
  • Polevu spotřebujte ten samý den.

Sáček pro zdobení velikonočních perníčků

  • Vybírejte pevné sáčky s ostrými rohy, které jsou perfektní pro ustřihnutí špičky.
  • Rohy sáčku přehněte přes sklenici a naplňte jej polevou. Sáček uzavřete a poté odstřihněte růžek, aby vnikl co nejtenčí otvor.

Bonami tipy pro zdobení velikonočních perníčků

  • Ať už dáváte přednost zdobičkám, sáčkům, nebo kornoutkům, dbejte na to, aby byl otvor co nejmenší.
  • Polevu na perníčky aplikujte tak, jako byste pokládali provázek.
  • Při aplikaci polevy neopírejte ruku o stůl.
  • Můžete také tvořit kapičky. Nejprve vytvořte tečku a pomalu ji protáhněte.
  • Chcete-li polevou vybarvovat větší plochu, glazuru nařeďte kapkou vody a aplikujte ji na perníček pomocí štětce či párátka.
  • Před vybarvováním větších ploch si na perníčku nejprve nakreslete obrys a nechte jej zaschnout. Poté vyplňte i střed.
  • Nejjednoduššího zdobení perníčků dosáhnete embosovaným válečkem, s nímž ještě před vykrajováním vytlačíte na těsto požadovaný vzor.

Jak skladovat velikonoční perníčky, aby zůstaly měkké

  • Hotové velikonoční perníčky uložte do papírové krabice vystlané papírovými ubrousky.
  • Krabici skladujte v chladné a mírně vlhké místnosti. Ideální je spíž, případně balkon.