Na těsto si připravte tyto ingredience:
1. Do hrnce dejte mléko, vodu, máslo, cukr a špetku soli a na mírném stupni zahřívejte, dokud se zcela nerozpustí máslo.
2. Až bude mléko zahřáté a máslo rozpuštěné a začnou se tvořit bublinky, vsypte mouku a stupeň zvyšte.
3. Mouku svižně rozmíchejte a těsto vařečkou „odpalujte” po hrnci. Několikrát jej převalujte – čím lépe a důkladněji odpálené, tím lepší bude po upečení a více se nafoukne.
4. Odpálené těsto nechte zchladnout a pak do něj zašlehejte vejce - ta je nutné zašlehat postupně, jedno po druhém.
5. Když do těsta zašleháte třetí vejce, pokud bude konzistence hodně hutná, ještě jedno přidejte. Já dávám 4 prakticky vždy.
6. Konzistence musí být tak akorát, by držela tvar a netekla, ale ne moc hutná, by šla snadno stříkat na plech.
7. Troubu si předehřejte na 180 °C. Horní a dolní ohřev, odpalované těsto nepečte na horkovzduch.
8. Na plech dejte pečící papír, těsto dejte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a na plech nanášejte pruhy o délce 6 - 7 cm. Nanášejte je s většími rozestupy, těsto se hodně nafoukne. Mrkněte na naše cukrářské pomůcky.
9. Nanesené těsto můžete lehce postříkat studenou vodou nebo naopak trochu pocukrovat moučkovým cukrem - obojí zabraňuje popraskaní.
10. Eclairs pečte v dolní části trouby 35 - 45 min, dokud nezezlátnou. Prvních 25 minut troubu neotvírejte. Změnou teploty by se těsto okamžitě zdrclo.
11. U každého odpalovaného těsta je po upečení dobré zespodu udělat malinkou dírku, například párátkem, aby vyšla ven pára.
12. Až upečené éclairs zchladnou, udělejte do nich úzkou plnící špičkou dvě dírky – na každém konci jednu, těmi pak budete stříkat krém.
1. S krémem začněte den předem. Do kastrůlku dejte veškeré ingredience na krém, kromě smetany, tu použijeme až druhý den. Vše důkladně promíchejte metličkou a na mírném stupni vařte za stálého míchání do zhoustnutí, jako klasický pudink. Po zhoustnutí pudink přikryjte potravinovou fólií, položte ji přímo na pudink. Uložte do lednice.
2. Do vychlazeného ztuhlého pudinku nalijte smetanu a vyšlehejte. Podle chuti můžete ještě přidat mletý cukr.
3. Pokud chcete, přidejte i trochu ovocného pyré nebo marmelády (předtím ji ale nechte vychladit v lednici).
1. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přidejte do ní kokosový olej.
2. Dírkami v spodní části banánků naplňte krémem, banánek se začne nafukovat. Pokud dáte krému příliš, začne vytékat a může vám prasknout.
3. Naplněné banánky namočte do čokolády a než čokoláda ztuhne, posypte jej mletými lyofilizovanými malinami.
4. Nakonec ještě ozdobte čerstvými malinami a servírujte na talířky.
Pozor: Po otevření lyofilizované ovoce velmi rychle navlhne.