Až -20 % na zahradu | Ušetřete ještě dnes →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

5 jednoduchých tipů, jak ozdobit dort nejen na Valentýna

Nemusíte být cukráři, abyste snadno a efektně nazdobili vlastnoručně upečený nebo koupený dort. Stačí trocha fantazie a za chvilku vykouzlíte krásný dort k Valentýnu nebo k narozeninám. Vytvořte ho z lásky podle našeho návodu.

1. Ozdobte ho ovocem

První možností je, že dort nazdobíte ovocem. Na dekorace ve tvaru třešní si připravte červené maliny a meduňku nebo mátu jako lístečky. Efektně bude vypadat také granátové jablko, borůvky, ostružiny a drobnější jahody. Ty můžete přepůlit a naaranžovat je do tvaru srdíčka. Recept na piškotový dort s krémem z mascarpone, který jsme upekli, najdete na konci článku.
Tip: Na pečení dortu využijte formy ve tvaru srdce. Trojici červených forem Amour využijete po celý rok na slané i sladké lahůdky, případně jako misky na servírování na stůl.

2. Dort ozdobený květinami

Na dortu se budou vyjímat poupata drobných růží, ale taky třeba eustomy a nevěstin závoj. Používejte pouze jedlé květy z ekologického pěstování, nebo si kvítky sami v létě natrhejte na zahrádce a vylisujte či nasušte.

3. Bonbony nebo cukrové zdobení

V supermarketech i ve specializovaných obchodech seženete různé drobné bonbony a cukrové dekorace ve tvaru srdce. Případně si můžete z větších červených gumových bonbonů nakrájet plátky a z nich drobná srdce vykrojit. Srdíčka pak můžete náhodně na dort nasypat nebo je souměrně vyskládat do tvaru slova, jména a podobně.

4. Marcipánová hmota

Marcipánovou hmotu vyválejte a vykrajujte tvary srdíček. Pokud nemáte vykrajovátko, nařežte vyválený plát na tenké proužky a ty pak tvarujte podle libosti – písmena, čísla a podobně.

Tip: Jen pozor, k marcipánu se nehodí šlehačkové krémy, ale máslové. Ty šlehačkové by se rozpustily.

5. Vyrobte srdce z papíru

Papír a špejli doma určitě seženete. Vystřihněte různě velká srdce, která přilepíte ke špejlím a zapíchnete je do dortu.

Snadný recept na dortový korpus i krém

Na korpus si připravte:

  • 4 vejce
  • 120 gramů cukru
  • 90 gramů mouky
Na krém si připravte:

  • 200 ml mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání
Postup:

  1. Smíchejte vejce s cukrem a ve výkonném šlehači šlehejte asi 10 – 15 minut.
  2. Poté do těsta opatrně vmíchejte mouku tak, aby těsto neslehlo.
  3. Vlijte do vymazané formy a pečte asi 30 – 40 minut při teplotě 180 stupňů. (Záleží na velikosti formy a na vaší troubě.)
  4. Těsto nechte vychladnout a připravte si krém. Marcarpone a smetanu společně vyšlehejte do tuhého krému. Můžete přidat cukr podle chuti.
  5. Promažte dort krémem a ozdobte podle návodů výše.

    Tip: Recept na jahodový valentýnský dort od foodblogerky Moniky Kóňové najdete tady.